Läsvärt

Vi har samlat alla tips & råd du kan tänkas behöva i processen att hitta nästa hyresvärd, säljare eller hyresgäst, köpare. Allt för att det ska bli lätt att hitta rätt.

<<Tillbaka: Tenant representation

Tenant representation

Tenant representation hjälper dig att hyresförhandla

Tenant representation eller Hyresgästrepresentant på svenska är en bortglömd yrkeskategori men de kan göra underverk när du ska förhandla med hyresvärden.

Det stora problemet vid en hyresförhandling är att hyresgästen inte har samma kunskap om hur man förhandlar ett hyreskontrakt som hyresvärden. Därför är det en god idé att ta hjälp av experter så som Tenant representation. De erbjuder oftast en helhetslösning med allt från förhandlingen av hyreskontraktet till projektledning av företagsflytten.

Bra lokal till rätt pris

Hyresgästrepresentanten har goda juridiska kunskaper och vet vad som är viktigt att förhandla. Hen balanserar helt enkelt ut det kunskapsövertag som hyresvärden har vid hyresförhandlingen. Eftersom hen representerar och förhandlar åt dig kan du under tiden fokusera på din kärnverksamhet. På det sättet kan du känna dig trygg i att du får en bra lokal och en bra överenskommelse med hyresvärden trots att du inte själv måste sätta dig in i allt tidskrävande pappersarbete.

Många oroar sig inför en kontorsflytt

För många är kontorsflytten ett orosmoment då det kräver en hel del planering och strukturering. Dessutom ingår ofta många delmoment som man inte har någon erfarenhet av, exempelvis internetuppkoppling, möblering samt planering av personalutrymmen. Tenant representation kan hjälpa till med hela projektledningen och alla andra aktiviteter kring flytten.

Förhandla ditt befintliga kontrakt

Om du redan har ett befintligt kontrakt som ska omförhandlas kan det vara en god idé att be om hjälp. Har man inte fått hjälp från en expert tidigare finns det ofta mycket att förhandla vilket förhoppningsvis ger dig bättre hyresvillkor och bättre koll på dina kostnader.

Här kan du få hjälp

Det finns en del bolag som enbart jobbar med tenant representation till exempel Tenant & Partner, Nextport/JLL eller Cresnia, men expertisen finns på fler ställen. Hyresnämnden, advokatbyråer och fastighetsrådgivare kan också erbjuda hyresgästrepresentation. Jämför gärna erbjudandena från de olika leverantörerna för att hitta det koncept som passar dig bäst - alltifrån hjälp att läsa igenom hyreskontraktet till full service-koncept från lokalsökning till nyinflyttad.