Läsvärt

Vi har samlat alla tips & råd du kan tänkas behöva i processen att hitta nästa hyresvärd, säljare eller hyresgäst, köpare. Allt för att det ska bli lätt att hitta rätt.

<<Tillbaka: Trevligare kontorsmiljö

Trevligare kontorsmiljö

Dags för en trevligare kontorsmiljö!

Vad är det viktigaste för att vi ska trivas på vår arbetsplats? Våra kollegor och arbetsuppgifter så klart. Men strax därefter kommer den miljö vi arbetar i. Hur det ser ut på jobbet påverkar hur vi mår och påverkar självklart resultatet. Här har vi listat några tips för en positiv kontorsmiljö.

Bra ljus

Vi behöver ljus. Ljuset påverkar hur vi mår och för många är det viktiga att ha tillgång till fönster för att kunna titta ut. Har vi inte tillräckligt ljus blir det dessutom omöjligt att utföra ett arbete och det ökar risken för olyckor. Men dagsljus från fönster är sällan tillräckligt och då är det viktigt att få till en bra belysning vid respektive arbetsplats. Förutom allmänbelysning bör varje arbetsplats ha separat belysning som ska kunna regleras och anpassas individuellt. En felaktig belysning kan i vissa fall skapa problem. Man kan till exempel bli bländad eller få problem med reflexer i datorns bildskärm. Det kan resultera i att man spänner sig, får ont i nacken, blir trött i ögonen eller får huvudvärk. Vid fönster kan man därför till exempel få skärma av för att förhindrar störande solljus.

Att tänka på

  • Tänk på att inte ha mörka gardiner på ett kontor, eller tyger som skymmer fönster.
  • Möblera med öppna ytor på vissa ställen i rummet, och låt ljuset i lokalen komma till sin rätta.
  • Ha bra lampor. Det kan vara bra med en egen skrivbordslampa även om ljuset i taket är bra. Läslampor är ett plus.

Växter

Alla mår bra av gröna växter. Växter ger oss syre och positiv energi. Det finns idag företag som tar hand om kontorsväxter och underhåller dem. Det går också att hyra ett akvarium!

Ljud

Ljud är den kanske vanligaste orsaken till att människor upplever att de blir störda. Samtidigt är människor den främsta orsaken till störande ljud. Det handlar till exempel om maskiner, telefonsamtal men också om steg och dörrar som öppnas och stängs. En dålig ljudmiljö kan orsaka stress och gör att människor får svårt att koncentrera sig. För att få en så bra ljudmiljö som möjligt bör man försöka hindra att onödiga ljud uppstår och att de sprids. Använd därför material som till exempel textilier som kan absorbera och dämpa ljud. Tänk på akustiken i ett rum. Sitter ni i öppet kontorslandskap kan det vara bra med ljudavgränsningar i form av ljudabsorbenter, skärmar eller ljudisolerande tyg. Idag finns en mängd snygga rumsavdelare som både dämpar och fångar in ljud, och skapar högre trivselfaktor.

Att tänka på:

  • Placera skrivare, fax, kopieringsmaskiner på en avskild plats en bit ifrån närmaste arbetsplats eller helst i ett eget rum.
  • Om arbetsplatser är nära varandra sätt upp ljudabsorberande skärmväggar mellan dem.
  • Mattor och textilier är bra för dämpa oönskade ljud.

Förvaring

Förvaring är A och O, likväl på kontoret som hemma. Alla synintryck i form av utspridda prylar skapar en stress för hjärnan och en känsla av ogjorda göromål. Satsa därför på bra förvaring för alla anställda. Ikea har bra mobila hurtsar som kan fyllas med skrivbordsmaterial. Skaffa bra bokhyllor och snygga förvaringsskåp för pärmar. Rensa undan det som inte behöver ligga framme. Ha hellre en snygg växt på skrivbordet än en hög med Post-itlappar. Det ger ny energi.

Konst

Det ger mycket i en kontorsmiljö när det finns konst på väggarna och genomtänkta färglösningar, både för besökare och anställda. Det kan till exempel vara olika naturmaterial som samsas om en väggyta, olika typer av tygval till hela kontoret, tavlor och accessoarer.

Rör dig på jobbet

Att människor rör sig allt mindre och att stillasittande arbete kan orsaka sjukdomar är allmänt känt. Alltså kan det vara bra att försöka få medarbetarna att röra på sig under arbetsdagen. En så enkel sak som att tänka igenom var man ska placera kaffebryggaren kan faktiskt bidra till att personalen rör sig lite mer.