Läsvärt

Vi har samlat alla tips & råd du kan tänkas behöva i processen att hitta nästa hyresvärd, säljare eller hyresgäst, köpare. Allt för att det ska bli lätt att hitta rätt.

<<Tillbaka: Lokaler och hyresnivåer i Jönköping

Jönköping

Jönköping

Aktuell lokalmarknad i Jönköping

Jönköping möter en långvarig bostadsbrist med ökad nyproduktion när man omvandlar ett tidigare industriområde till bostäder och kommersiella lokaler. Staden etablerar sig också som ett viktigt säte för lager och logistik.

Stora utvecklingsprojekt och stigande priser

Efterfrågan på moderna och yteffektiva kontorslokaler är god i Jönköping. I Södra Munksjön omvandlas ett tidigare industriområde till bostäder och kommersiella lokaler. Projektet är mycket omfattande och sker i flera steg. Bakom satsningen står Tosito, Riksbyggen, Lustgården och Kommunal. Även Saabs tidigare lokaler i Jönköping blir kontor. I Munksjöstaden bygger Tosito 16 våningar höga Munksjötornet. Även Skanska satsar i samma område. Den omfattande nyproduktionen innebär ökade hyresnivåer för kontorslokaler i Jönköping.

Ny profil i Västra centrum

I anslutning till Europaväg 4 ligger A6, som tillsammans med Östra centrum utgör Jönköpings viktigaste handelsplatser. I Västra centrum minskar nu handeln och ersätts istället av ett växande utbud av restauranger och nöjen.

Höghastighetståg placerar Jönköping på kartan

Jönköping har redan nu etablerat sig som ett viktigt logistisknav i Sverige, med många namnkunniga bolag på plats i närområdet. Framtida satsningar på höghastighetståg kommer att göra staden till en av Sveriges viktigaste knytpunkter, från vilken man snabbt når både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Kapaciteten för godshantering är mycket god, tack vare direkt anslutning till både järnvägar och flera stora vägar. I södra delen av staden satsar Jönköping tillsammans med grannkommunen Vaggeryd på att utveckla LogPoint industriområde; en satsning som möts av stor efterfrågan från företagen tack vare det attraktiva läget. Även i västra Jönköping planerar man att bygga för lager och industri i framtiden.

Källor:
CBRE Real Estate Market Outlook, CBRE Sweden logistics market report (2018)
CBRE Sweden Logistics market (2017)
Colliers International (2018)
Newsec (2018)