Läsvärt

Vi har samlat alla tips & råd du kan tänkas behöva i processen att hitta nästa hyresvärd, säljare eller hyresgäst, köpare. Allt för att det ska bli lätt att hitta rätt.

<<Tillbaka: Lokaler och hyresnivåer i Västerås

Västerås

Västerås

Aktuell lokalmarknad i Västerås

Västerås har en hög befolkningstillväxt och det finns en stor efterfrågan på både bostäder och kommersiella fastigheter. Trots rådande coronapandemi har fastighetsmarknaden klarat sig bra och det finns ett stort investeringsintresse, framförallt i moderna kontorskluster utanför stadskärnan. Det råder dock brist på tillgång till mark vilket kommunen arbetar med att lösa.

Fastighetsmarknaden i Västerås är stabil

Precis som i många andra städer började fastighetsmarknaden i Västerås år 2020 något ostabilt, men marknaden har nu stabiliserat sig och framtiden ser ljus ut. Industrin är en viktig näringsgren i staden vilket medför ett behov av industri- och logistikfastigheter. Det finns även en efterfrågan på moderna kontor i företagskluster utanför stadskärnan varpå det planeras flera utvecklingsprojekt för att möta företagens behov. Det stora investeringsintresset i Västerås möter dock utmaningar på grund av brist på mark, något kommunen arbetar aktivt med att kunna öka.

Satsningar på utveckling

Det pågår flera stora projekt i Västerås för att utveckla staden till en attraktiv plats för både boende och arbete. Några av de mest intressanta projekten vi ser just nu är följande:

Resecentrum – Ett nytt resecentrum ska ge plats för nya pendlare och besökare att upptäcka Västerås. Förslaget är att byggnaden ska få ett tak av guld och projektet väntas kosta 2 mdk.

Kopparlunden – Kopparlunden är ett modernt företagskluster där det redan nu finns över 200 företag. Castellum planerar en vidareutveckling av området för att skapa fler kontor och det planeras att byggas cirka 2000 bostäder.

Mälarporten – Detta ska bli en helt ny stadsdel mitt i Västerås som ska länka samman staden. Här ska det nya resecentrum uppföras tillsammans med företag, bostäder och cykel- och promenadstråk.

Magnolia Hotell – Magnolia bygger ett nytt hotell precis vid stadskärnan som ska bli Västerås nya landmärke. Hotellet ska bli 14 våningar högt och en mötesplats för staden.

Visionen med Västerås utvecklingsprojekt är att skapa en levande stad där både företagare och invånare ska kunna trivas.

Källor:
Svensk Fastighetsmarknad 2020 Svefa
CBRE Real Estate Market Outlook, CBRE Sweden logistics market report (2020)
https://www.vasteras.se/trafik-och-gator/byggprojekt.html