Läsvärt

Vi har samlat alla tips & råd du kan tänkas behöva i processen att hitta nästa hyresvärd, säljare eller hyresgäst, köpare. Allt för att det ska bli lätt att hitta rätt.

<<Tillbaka: Lokaler och hyresnivåer i Stockholm

Stockholm

Stockholm

Aktuell lokalmarknad i Stockholm

Det har varit en viss osäkerhet på kontorsmarknaden i Stockholm på grund av rådande coronapandemi. Marknaden har nu börjat stabilisera sig och det är stor efterfrågan på moderna och flexibla kontor, framförallt utanför tullarna där hyrorna är något lägre. Hyresnivåerna har ökat starkt de senaste åren men har nu börjat sjunka. Det är hög projektaktivitet, framförallt i Stockholms ytterområden.

Stor efterfrågan på flexibla kontor med lägre hyresnivåer

Eftersom många företag har gått över till mer distansarbete har företag fått ett ökat behov av flexibla kontorslösningar. I Stockholm är det stor efterfrågan på moderna kontor med lägre hyror. Detta har lett till att fler företag söker sig utanför tullarna där hyrorna är lägre och det produceras många nya kontorsområden. Populära stadsdelar är Hammarby Sjöstad, Hagastaden och Slakthusområdet.

Låg transaktionsvolym men ökad försäljning i ytterområden

I Stockholm har transaktionsvolymen varit låg för kontorsfastigheter men försäljningen i ytterområdena har ökat. En intressant affär är försäljningen av Skanskas kontorshus Solna United som köptes av Tyska DWS. Köpeskillingen motsvarade ca 100 000 kr/kvm.

Stockholm växer med hög projektaktivitet

Projektaktiviteten i Stockholms ytterområden är hög till följd av att många företag söker sig utanför stadskärnan. Det utvecklas flera nya företagskluster med moderna kontorslösningar och lägre hyresnivåer för att möta företagens behov.

Hagastaden – Hagastaden är stadsdelen där Solna och Stockholms innerstad möts. Området förväntas stå klart år 2030 med bland annat 6 000 bostäder och 50 000 arbetsplatser. Högskolor, forskningsinstitut och näringsliv ska arbeta tätt intill varandra och bilda ett unikt företagskluster.

Hornsbergskvarteren – På Kungsholmen vid Hornsberg och Kristineberg planeras ett helt nytt område med 90 000 kvm kontor, idrottsanläggning och park. Bygget förväntas påbörjas när SL har lämnat bussdepån som är på området för tillfället.

Slakthusparken – Slakthusområdet har tidigare varit ett industriområde och ska nu bli en ny stadsdel med bostäder, kontor, handel och service. Här kommer det dessutom att öppnas en ny tunnelbanestation för att knyta ihop stadsdelen med övriga Stockholm. Allt beräknas stå klart år 2033.

Stockholm har länge varit en storstad under utveckling och staden bara fortsätter att växa. Man satsar mycket på områdena utanför stadskärnan och det utvecklas ny infrastruktur för att knyta ihop hela staden.

Källor:
Svensk Fastighetsmarknad 2020 Svefa
CBRE Real Estate Market Outlook, CBRE Sweden logistics market report (2020)
https://vaxer.stockholm/projekt/