Läsvärt

Vi har samlat alla tips & råd du kan tänkas behöva i processen att hitta nästa hyresvärd, säljare eller hyresgäst, köpare. Allt för att det ska bli lätt att hitta rätt.

<<Tillbaka: Tillträde

Tillträde

Skaffa försäkring

Försäkra lokalen mot exempelvis stöld, brand och vattenskador. Det är i första hand den som äger lokalen som har ansvar för den – och därför också behöver en försäkring som skydd. Men det går också att i hyresavtalet skriva in att hyresgästen har ansvar för olika delar av lokalen, så som fast inredning och skyltfönster. Då behöver också hyresgästen teckna en egen försäkring.

Försenat tillträde

Har ni kommit överens om ett datum för tillträde är det viktigt att lokalen faktiskt är färdigställd det datumet. Beroende på skälet bakom förseningen kan du som hyresvärd annars till exempel behöva sänka hyran eller betala ersättning till hyresgästen.

Krav på hyresgästen?

Som hyresvärd kan det vara bra att känna till att även hyresgästen har ett antal krav på sig när de hyr en lokal av dig. Hyresgästen måste exempelvis ta hand om lokalen så att inget onormalt slitage uppstår och använda utrymmet på något av de sätt som lokalen är godkänd att användas för.

Om hyresgästen inte betalar hyra eller på annat sätt misskött sig kan du ha rätt att säga upp avtalet för att hitta en bättre hyresgäst. Organisationen Fastighetsägarna kan hjälpa till om konflikter uppstår.