Läsvärt

Vi har samlat alla tips & råd du kan tänkas behöva i processen att hitta nästa hyresvärd, säljare eller hyresgäst, köpare. Allt för att det ska bli lätt att hitta rätt.

<<Tillbaka: Hyresontraktet

Hyresontraktet

Behövs extern hjälp?

Ett hyreskontrakt är vardag för hyresvärden medan det för hyresgästen är ett avtal som man ofta har ganska lite tidigare erfarenhet av. Samtidigt är lokalen ofta en av de allra största utgifterna i företaget. Sammantaget innebär det att det kan vara motiverat att ta hjälp av någon som är expert på området.

Hur delas ansvaret?

Vem ansvarar för kostnader i investeringar i lokalen? Och vem ska betala om det uppstår en skada eller vid underhåll? Se till att tydligt specificera vem som ansvarar för vad i kontraktet för att slippa obehagliga överraskningar senare.

Känner du till ÄTA-regleringen?

ÄTA står för ändringar, tillägg och avgående kostnader. Det handlar om de kostnader som uppstår när man anpassar lokalen till en ny hyresgäst. Vad händer om ni gör ändringar i era önskemål när den processen är igång? De här tilläggskostnaderna kan ofta dra iväg rejält och det är viktigt att redan i kontraktet se över hur kostnaderna kommer att beräknas och fördelas för att dessa ska hamna på en rimlig nivå.

Vill ni ha en grön bilaga?

Är hållbarheten en viktig aspekt för er kan ni teckna en så kallad grön bilaga till hyresavtalet. Det innebär att båda parter ska jobba med till exempel energieffektiviserande åtgärder. Avtalsparterna kan själv anpassa vilka delar av den gröna bilagan som ska appliceras i just ert fall.

Hur mycket tid tar det?

Att få ett nytt hyresavtal på plats kan ta omkring en månads tid. Det är ofta många punkter att gå igenom och det är bättre att lägga lite tid på det i början för att få till ett avtal som känns bra i längden.

Presenteras i samarbete med Tenant & Partner

Tenant & Partner