Villavägen 7

Kåbo , Uppsala
Spara Dela
Spara
Dela
Yta

1 105 m²

Pris

Tillträde

Beskrivning

  • Kontor

Nu finns möjlighet att förvärva den Q-märkta hyresfastigheten, även kallad Villa Hemgården i Kåbo.

Nu finns möjlighet att förvärva den Q-märkta hyresfastigheten, även kallad Villa Hemgården i Kåbo. Fastigheten har en huvudbyggnad och en sidobyggnad som idag brukas som kontor av flera företag är smakfullt renoverade med den äldre charmen bevarad. Detaljplanen medger både bostäder och kontor. Historia: Villa Friden är en av de första villorna i området Kåbo, även kallat Profferssorsstaden i Uppsala. Villan har senare kallats "Villa Hemgården" och beboddes ursprungligen av Lars-Erik Larsson, fabrikör för Hästens skofabrik som i folkmun kallades "Sko-Lasses". Villan är numera Q-märkt. Den utrustades med flera nymodigheter varav några finns bevarade än idag, till exempel ett isskåp – kylskåpens föregångare – där kylan upprätthölls av stora isblock, en "telefonhytt" med en av stadens första privattelefoner samt husets ursprungliga vattenklosett. På den parkliknande tomten som angränsar till Botaniska trädgården finns även en f.d. chaufförsbostad samt ett par garagebyggnader, idag inrett kontor. Den kulturminnesmärkta direktörsvillan restaurerades senare hänsynsfullt. De tre planen gjordes om till moderna kontorslokaler. IT-teknik, hiss, komfortkyla, etc, installerades. Stor omsorg lades på att bevara byggnadens ursprungliga charm och atmosfär. Sidobyggnaden totalrenoverades även 2017.

Ytor

Typ av yta Antal Area m2
Kontor 2 1 105
Tomtarea 2 867

Ekonomi

Taxeringsvärde:

27 626 000 kr

Driftskostnad:

291 069 kr/år

Prisinformation:

60 000 000

Hyresintäkter:

2 662 000 kr/år

Teknisk information

Byggnad: Huvudbyggnad

Byggnadstyp: Hyreshusbyggnad

Byggår: 1883

Beskrivning: Teknisk beskrivning: Grund: torpargrund, Stomme: sten, Bjälklag: sten, Fasad: puts, Tak: plåt. Fönster: 2-glas, Trapphus: trapphuset är med trappsteg i trä. Renoveringar: 2012-13 nytt tak 2016- Hela byggnaden renoverad. Våning 1 & 2, byte av el, vatten, kök, inredning, ventilation, extra trappa mm. Experter har lagt ner mycket tid på att restaurera enligt ursprungsritningar där man reparerat handmålade tapeter, snickerier, golv och väggar mm. 2017- Finplanering av hela tomten. Byggnaden består av tre plan där bottenvåningen och plan 1 är på ca 300 kvm vardera. Det översta planet är ca 175 kvm. Bottenplanet inrymmer en stor välkomnande hall som leder dig rakt in i en stor sal med stora vackra fönster och utgång till den grönskande trädgården. Från hallen nås även en stor pampig trappa som tar dig upp till nästa plan. PÅ nedre botten finns ytterligare tre rum och även ett kök med tillhörande matrum samt toalett. På plan 1 är det ett stort allrum direkt när man kommer upp med plats för soffgrupper samt en öppen spis och stora vackra fönster. Här finns ingång till fem rum samt ett större konferensrum som vetter ut mot trädgården.Det finns även två toaletter. Plan 2 som idag är en vakant yta nås från trapphuset på sidan av byggnaden. ytan är en öppen modern yta med pentry och rum för flera arbetsplatser. Det finns ytterligare tre rum i varierande storlek som kan användas som kontor eller konferensrum. Här finns en toalett. Källarytan inrymmer förråd. Uppvärmning, kylning och ventilation Ventilation: Mekanisk till- och frånluftsventilation med återvinning (FTX) Uppvärmning: Fjärrvärme Vatten och avloppstyp Kommunalt vatten & avlopp.

Byggnad: Sidobyggnad

Byggnadstyp: Hyreshusbyggnad

Byggår: 1883

Beskrivning: Teknisk beskrivning: Grund: torpargrund, Stomme: sten, Bjälklag: sten, Fasad; puts, Tak: tegel, Fönster: 2-glas isoler 2017-Helt renoverad både inne- och utvändigt. Gårdsbyggnaden har en yta om 265 kvm i två plan där ytorna ligger är vinkel med öppna ytor. På bottenplanet har ena delen öppet ett kontorslandskap med en WC och den andra delen personalutrymmen med pentry och WC. På det övre planet är det två kontorsytor i vinkel. Se bifogade ritningar. Uppvärmning, kylning och ventilation Uppvärmning: Fjärrvärme Ventilation: Mekanisk till- och frånluftsventilation med återvinning (FTX) Vatten och avloppstyp Kommunalt vatten & avlopp.

Omgivning

Omgivning/natur:

I området finns flera universitetsinstitutioner, Zoologen, Paleontologen, samt Sveriges geologiska undersökning, en ICA-affär, restaurang med mera. Strax öster om Kåbo ligger Akademiska sjukhuset och vid dess södra del, mot Stadsskogen till, ligger Uppsala biomedicinska centrum. Tidigare fanns i Kåbos östra del ett länsfängelse uppfört 1862, numera renoverat och huserande företag. Vid gränsen mot Eriksberg i nordväst ligger Bergaskolan, och norr därom Ekeby och de stora studentbostadsområdena. Mellan Eriksberg och Kåbo ligger Stadsskogen. I Kåbos södra delar finns ett antal flerbostadshus med bostadsrätter och även några med hyresrätter. På gränsen mot Ekeby ligger ett område kallat Kungsgärdet bestående av en mängd mindre egnahemsvillor samt radhus.

Kommunikationer

Härifrån finns det goda kommunikationer med buss, fina gång och cykelvägar till centrum och till fina naturområden. Till påfarten till de större vägarna kring Uppsala är det ca 5-10 minuters bilfärd.
Villavägen 7