Skriv ut

Skapa PDF

Sockerbruket 7, Majorna

göteborg

Nu finns en ledig lokal på 297 kvm för publik verksamhet, exempelvis café, butik, galleri eller liknande. Belägen i markplan.

Fakta

Typ av ledig lokal: Butik
Storlek: 297 m²
Karta

Information

Beskrivning

Området Klippan har varit en betydelsefull plats genom historien, främst genom sitt geografiska läge. Det har varit en viktig knutpunkt för handeln sedan 1400-talet, långt före staden Göteborg bildades, och här låg också Gamla Älvsborgs fästning. Sockerbruket byggdes här 1810 och drevs av Abraham Robert Lorent. Några år senare lät han även bygga ett porterbryggeri i området, men på grund av det instabila ekonomiska läget i Europa gick affärerna trögt och 1836 såldes hela den Lorentska bruksrörelsen på auktion. Köpare var David Carnegie Jr och han fick snart fart på de tidigare förlusttyngda verksamheterna. Porterbruket var länge det enda i Sverige och hade därmed en monopolställning. Runt 1850 var cirka 300 personer anställda av Carnegiebruken och runt dem växte det fram ett helt samhälle. David Carnegie hade sociala och religiösa ambitioner och lät bland annat bygga bostäder, skola, kooperativ handelsbod, bank och eget kapell till sina anställda. I dag används Sockerbrukets lokaler till ateljéer, kontor, hantverk och industri. I porterbryggeriets lokaler finns nu hotellverksamhet. Söker du efter lokaler i denna historiska miljö? Hör då gärna av dig till oss!

Planlösning

Utförande

Byggår

1850

Ytor Max Kr/m2/år
Butik 297

Omgivning

Omgivning/natur

Sockerbruket ligger i området Klippan i stadsdelen Majorna. Här finns även Röda Sten konsthall och Klippans kulturreservat med byggnader från 1600-talet och framåt. Härifrån kan du blicka ut mot Göta Älv och Lindholmen.

Närservice

Det finns flera restauranger och caféer i Klippan. På promenadavstånd ligger även Jaegerdorffsplatsen, Ostindiegatan och Mariaplan med butiker och restauranger.

Kommunikationer

Närmsta spårvagnshållplats är Vagnhallen Majorna. I området finns också Klippans färjeläge där du kan ta Älvsnabben över till Hisingen och vidare till Lilla Bommen. Det går bra att ta sig med bil till Sockerbruket och det finns gott om parkeringsmöjligheter. I anslutning till området ligger även Oscarsleden och Älvsborgsbron.

Sockerbruket 7
Sökhjälp