Skriv ut

Skapa PDF

Idö, Västervik

västervik

Fakta

Typ av fastighet till salu: Bostad, Butik, Övrigt
Pris: 5 900 000 kr
Storlek: 346 m²
Karta

Information

Beskrivning

Ett unikt tillfälle att förvärva en komplett turistanläggning på den gamla anrika lotsön Idö som ligger i Västerviks ytterskärgård. På berget ovanför gästhamnen är den moderna restaurangen belägen och som uppfördes 2000. Utsikten över horisonten och ytterskärgården är helt magnifik och magisk. Här finns ett kök med storköksstandard, matsal med tillhörande balkong, terrass under tält samt öppen terrass med sammanlagt plats för ca 165 sittande gäster. Utanför restaurangen finns toalett och dusch för gästhamnens gäster. I anslutning till gästhamnen ligger caféet som har servering och möjlighet till konferensrum. På den rymliga terrassen intill caféet blickar man ut över en långgrund och barnvänlig sandstrand och via en träbro når man den vackra Bockholmen med flata klippor i öst och fina badklippor i vacker solnedgång i väst. Gästhamnen har ett hamndjup på 2-5 meter med plats för ca 40 båtar och är en populär natthamn för både segel- och motorbåtsgäster. Bakom caféet finns ett område med flera gamla personalbodar i enklare skick med stora utvecklingsmöjligheter. Här finns också en bastubyggnad och flera komplementbyggnader såsom krukmakeri, tvättstuga och förråd. Anläggningens kulturskatt är den gamla lotsutkiken om ca 100 kvm som är ett populärt besöksmål för turister och bjuder på en milsvid utsikt över skärgården. Här finns också fina möjligheter att utveckla ett bra boende då byggnaden både har värme, vatten och avlopp. Den totala tomtarealen som är upplåten med tomträtt uppgår till ca 96 300 kvm och består av ca 3,66 ha vatten- och 5,97 ha landområde. Här finns fantastiska möjligheter till ett komplett skärgårdsliv med tystnaden och lugnet höst och vinter och den kontinentala pulsen under sommarhalvåret.

Byggnader

Restaurang/Kök/Förråd

Byggnadstyp

Hyreshusbyggnad

Byggår

2000

Renoveringsår

2006

Beskrivning

Byggnad i 1-plan. Tillbyggnad av förråd/kylrum, tillbyggnad av terrasser för uteservering skedde 2005. Plintgrund, trästomme, träbjälklag, fasad av träpanel, 3-glasfönster med isolérglas, tak av papp. Kök renoverades 2004. Golv och vägg i anslutning till diskdelen samt golv och bardel i matsalen renoverades 2014/2015 efter vattenskada. Byggnaden inrymmer matsal med plats för ca 50 sittande med tillhörande balkong (30 sittande), terrass under tälttak (50 sittande) samt öppen terrass (35 sittande). Totalt 65 sittande. Till byggnaden hör komplett restaurangkök med separat renseri/beredningsrum, bakutrymme samt mindre personaldel med omklädningsrum och wc med dusch. I anslutning till byggnaden finns fristående oisolerad förråds/kylbyggnad med plats för kylrum och frysar såväl som torrförvaring. Här finns även ett mindre kök som nyttjas i verksamheten. I entrén finns gäst-wc och handikappsanpassad wc. På utsidan finns 2 st wc och 2 st duschar som kan nyttjas av gästhamnens båtgäster. Runt byggnaden löper terrasser och gångytor i trä. Restaurangen nås via en trappa i rostfritt stål med handikappshiss. Köksdelen har fullvärdig storköksstandard med gummimattor på golv och kaklade väggar. Entrén till restaurangen har klinkergolv och matsalen har trägolv och målade väggar. Från entrén leder en spiraltrappa upp till ett mindre utkiksrum. Uppvärmning, kylning och ventilation Elpanna via vattenburen golvvärme. Mekanisk till- och frånluft med värmeåtervinning. Vatten och avloppstyp Kommunalt vatten från anslutningspunkt vid Horns udde via samfällighet. Avlopp anslutet till gemensam anläggning med egen reningsanläggning via samfällighet.

Café

Byggnadstyp

Övrig

Renoveringsår

2007

Beskrivning

Café: Byggnad i 1 plan med loft, med okänt byggår. 2007 skedde en genomgripande renovering då ombyggnad skedde till nuvarande användning som café eller konferensrum. Plintgrund, trästomme, träbjälklag, fasad av träpanel, fönster av isolérglastyp, tak av papp. Byggnaden inrymmer serveringsyta som även kan nyttjas som konferenslokal för ca 25-30 personer med tillhörande köksdel. Handikappsanpassad wc med duschkabin samt ytterligare en wc, ett mindre rum kan användas som grupprum eller sovrum samt ett lort som kan utnyttjas som sovutrymme. Från lokalen når man en rymlig terrass med gott om sittplatser. Uppvärmning, kylning och ventilation Direktverkande el samt luftvärmepump med aircondition. Självdragsventilation samt PAX-fläkt i dusch os wc. Vatten och avloppstyp Kommunalt vatten såsom restaurangbyggnaden

Lotsutkik

Byggnadstyp

Övrig

Beskrivning

Lotsutkik: Byggnad uppförd i 2 bostadsvåningar samt ett 3 våningar högt torn för specialändamål Lotsutkik. Okänt byggnadsår. Stengrund på berg, stomme och bjälklag av trä, fasad av träpanel, fönstren av både enkelglas och äldre isolérglas, tak av kopparplåt. Bostadsutrymme i de 2 första planen. Innehåller kök, allrum och sovrum samt wc och duschrum. Standarden är genomgående äldre. I tornet (våning 3-5) finns sovrum, f.d toalett samt kontor och utkiksterrass på toppen av tornet. Bottenplan: Wc med nyare varmvattenberedare och wc-stol, tvättställ, separat ingång till duschutrymme med äldre ytskikt,. Plan 2: Allrum och sovrum med trägolv. Plan 3: Mindre sovrum Plan 4: f.d toalett som ej är i bruk Plan 5: Lotsutkik till stor del med den inredningen som fanns när lotsutkiken var stängdes 1986. Härifrån når man via en taklucka terrassen som ger en milsvid utsikt i 360 grader. Uppvärmning, kylning och ventilation Uppvärmning genom elpanna via vattenradiatorer. Ventilation självdrag. Vatten och avlopp indraget.

Övriga byggnader

Byggnadstyp

Övrig

Beskrivning

Övriga buyggnader: Krukmakeri ca 24 kvm, med okänt byggår. Innehåller en öppen yta. El finns anslutet. Kran för kallvatten finns på husknuten. Bastubyggnad med okänt byggår. 2012 genomfördes en genomgripande ombyggnad och renovering till nuvarande ändamål. Innehåller en omklädningsdel samt bastu för 4-6 personer. Vedeldat bastuaggregat. Klinkerbelagt golv samt väggar och lavar av trä. Trädäck i anslutning till entrén med utedusch ansluten via sötvatten (kallvatten). Tvättstuga: Enklare byggnad i 1-plan med okänt byggår. Innehåller tvättstuga med hushållstvättmaskin samt större torktumlare. Elradiator i huvudsak för frysskydd. Förråd för verksamheten avseende handdukar och linne. Äldre bastu i byggnaden som ej nyttjas. Komplementbyggnader: I anslutning till kajen: Sopstation/sopsortering. Mindre förråd. Äldre vinschbod . 6 st f.d personalbodar (från tiden då sjöfartsverket ägde fastigheten) i mycket enkelt skick, utan el och VA. Större kallförråd. Förrådsbyggnad "Boklånebod". Mindre utedass. Avloppsanläggning: Uppförd år 2000 som tar hand om avloppet från Idö 4:1 och de omkringliggande fastigheterna (Idö 4:3, 4:4 och 4:5). Anläggningen består att ett flertal tankar och är uppbyggt som en egen reningsanlägging. I dagsläget töms den 1 gång per år via slambil som transporteras på pråm. Under 2007/2008 byggdes ett nytt maskinrum där anläggningen kan övervakas och skötas avseende dosering av kemikalier mm. Driften av anläggning ansvarar tomträttsinnehavarna på Idö 4:1 för. En gemensamhetsanlägging rglerar förhållandet för samtliga fastigheter som har del i anläggningen. Andelstal: 9- Idö 4:1 2- Idö 4:3 2- Idö 4:4 5- Idö 4:5

Ytor Antal Area
Butik 2 246
Bostad 1 100
Tomtarea 59 700

Ekonomi

Pris

5 900 000 kr

Taxeringsvärde

1 500 000 kr

Driftkostnad

205 000 kr/år

Länkar

Idö
Sökhjälp