Skriv ut

Skapa PDF

Vällingby City, Västerort

vällingby

Trendigaste modehuset i Västerort vill vi fylla med de bästa koncepten på marknaden.

Fakta

Typ av ledig lokal: Butik
Storlek: 40 - 100 m²

Information

Beskrivning

Målet är att fylla vårt varuhus Kfem, med nya spännande koncept som kan komplettera det redan breda utbudet i Vällingby City. Nu finns möjligheten att etablera ditt varumärke och därmed sitta med de bästa av grannar såsom Best of Brands, Gina Tricot, Esprit, Kicks, The Body Shop, Scorett m fl. Västerort är en starkt växande region. Antal boende som kommer ha Vällingby City som sin närmaste och förhoppningsvis naturliga handelsplats, är över 15 000. Ägare av denna trevliga samlingplats av arbetande, boende och handel, är Svenska Bostäder. Det består idag av 140 butiker med totalyta på 45 000 kvm, restauranger och kultur på totalt 9 000 kvm och kontorsyta om 15 000 kvm. Till Vällingby City kommer drygt 9 miljoner besökare om året. Med ännu fler attraktiva varumärken, kommer förhoppningsvis den siffran bli ännu högre.

Utförande

Byggår

2009

Övrigt

Övrigt

Historia Vällingby Centrum började planläggas och byggas i början av 1950-talet och blev klar på bara några få år. Den 14 november 1954 invigdes Vällingby och blev en internationellt uppmärksammad händelse i en tid då den politiska atmosfären präglades av optimism och handlingskraft. Med stadsplanedirektör Sven Markelius i spetsen hade 1940-talets samhällsplanerare hämtat inspiration från Englands ”new towns”. Den övergripande planprincipen för de nya stadsdelarnas uppbyggnad var ABC-principen där A står för arbete, B för bostäder och C för centrum. I det uppländska landskapet uppfördes höghusbostäder, trädgårdsstadsbetonad bebyggelse samt närbelägna större arbetsplatser. Och kanske det mest lockande; ett centrum med t-bana, butiker, lyxkrogen Vällingehus och Sveriges första moderna shoppingcenter. Färgglada neonskyltar på taken visade vägen till de nya varuhusen Kvickly och Tempo, inredda i amerikansk stil. 1955 skrev tidningarna om ”Vällingbyfebern”. Aldrig någonsin förr hade en stadsdel marknadsförts så intensivt. Under 50- och 60-talen kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden. Anstormningen av nyfikna var så stor att språkkunniga unga flickor, Fröken Vällingby, anställdes för att guida besökarna runt. Med ABC-staden åstadkom stadsplanerarna en mångsidigare miljö än den tidigare gängse sovförorten. Det totala resandet lyckades också minska, särskilt som Vällingby Centrum (det första av ytterstadens storcentra) var stort nog att avlasta citykärnan. Vällingby blev ett känt exempel på god svensk samhällsplanering och 50-tals arkitektur. När dåvarande vd för Svenska Bostäder, Albert Aronson därtill hävdade att ”det lokala föreningslivet är lika viktigt som fett fläsk för skogsarbetare” uppfördes även medborgarhuset Trappan 1956. Folkhemsbygget och vågbrytaren Vällingby var komplett och stadsdelen blev en stor succé, inte bara bland lokalbefolkningen utan också bland stockholmare i gemen, som gärna for dit och handlade. 1987 klassades centrumet som kulturellt intressant miljö av Riksantikvarieämbetet vilket innebär att fasader och helhetsintryck inte får förändras.

Övrigt

Hiss

Ja

Ytor Min Max Kr/m2/år
Butik 40 100

Omgivning

Omgivning/natur

Vällingby är en sk.ABC-stad är A (arbete), B (bostad) och C (Centrum) som tillsammans bildar hjärtat i Västerort.

Närservice

Renoverad biograf Den ursprungliga biografen Fontänen är byggnadsminnesförklarad. 1956 invigdes den för första gången, då med 502 platser inklusive två rader med ”fästmanssoffor”. 50 år senare har Svenska Bostäder och SF Bio renoverat och moderniserat den stora originalsalongen samt byggt till fyra salonger (nedgrävda under jord). Resultatet blev en klassisk paradbiograf med moderna salonger.

Kommunikationer

Det är lätt att ta sig hit, både med bil och kommunalt. Åker du tunnelbana så är det gröna linjen som gäller till stationen Vällingby och då hamnar du i princip direkt på torget, mitt i smeten.

Sökhjälp